Matrix.Drive Gebruikersgroepen

In MatrixProject 3.0 SP1 build 18331 en hoger is de manier waarop Publieke bestanden door meerdere gebruikers gebruikt kunnen worden gewijzigd.

Hieronder volgt een omschrijving van de werking van Gebruikersgroepen die hiervoor toegevoegd zijn aan Matrix.Drive.
Voor een correct werking van worden onderaan dit artikel een aantal stappen beschreven om een bestaande Matrix.Drive aan te passen naar het gebruik met Gebruikersgroepen.

Gebruikersgroepen

Elke Gebruiker binnen Matrix.Drive kan lid zijn van een of meerdere Gebruikersgroepen.

Matrix.Drive Gebruikersgroepen

De Gebruikersgroep bepaald de rechten die gebruikers hebben op Publieke documenten.

Matrix.Drive Gebruikersgroepen

Deze rechten kunnen per Gebruikersgroep ingesteld worden.

Wanneer een gebruiker lid is van een Gebruikersgroep dan hebben alle Gebruikers die ook lid zijn van dezelfde Gebruikersgroep de rechten opgegeven bij de Gebruikersgroep op de bestanden die deze gebruiker deeld.

Voorbeeld:

De Gebruiker "Gebruiker1" is lid van de Gebruikersgroepen:

• PUBLIC_DELETE, deze geeft hem rechten om publieke documenten te verwijderen
  • PUBLIC_EDIT, deze geeft hem rechten om publieke documenten te te bewerken en te bekijken
  • PUBLIC_VIEW, deze geeft hem rechten om publieke documenten te bekijken

Matrix.Drive Gebruikersgroepen

Een tweede Gebruiker "Gebruiker2" is lid van de Gebruikersgroepen:

• PUBLIC_VIEW, deze geeft hem rechten om publieke documenten te bekijken

Matrix.Drive Gebruikersgroepen

Alle documenten die "Gebruiker1" publiek maakt kunnen nu door "Gebruiker2" bekeken worden.
"Gebruiker2" mag deze documenten niet bewerken of verwijderen om dat hij niet gemeenschappelijk lid is van een Gebruikergroep met "Gebruiker1" met deze rechten.

Zouden we "Gebruiker2" ook lid maken van de Gebruikersgroep "PUBLIC_EDIT" dan mag deze ook de documenten bewerken.
Zouden we "Gebruiker2" ook lid maken van de Gebruikersgroep "PUBLIC_DELETE" dan mag deze ook de documenten verwijderen.

Aanpassen bestaande Matrix.Drive

In een bestaande Matrix.Drive zijn veel documenten al aangemerkt als Publiek. Na de wijziging zijn gebruikers echter nog geen lid van Gebruikersgroepen en mogen daarom de publike documenten niet bekijken, bewerken of verwijderen.

Dit geldt vooral voor publieke MatrixKozijn of MatrixMetaal calculaties. Daarom is het noodzakelijk om Gebruikersgroepen aan te maken en deze toe te kennen aan Gebruikers.

Stappenplan:

1. Maak de oderstaande Gebruikersgroepen aan in Matrix.Drive:
    • PUBLIC_DELETE
      Geef deze rechten Verwijderen
    • PUBLIC_EDIT
      Geef deze rechten Lezen & Schrijven
    • PUBLIC_VIEW
      Geeft deze rechten Bekijken
    Matrix.Drive Gebruikersgroepen Stap1
  2. Ken aan alle Gebruikers de Gebruikersgroepen "PUBLIC_VIEW" en "PUBLIC_EDIT" toe.
    Hiermee mogen alle Gebruikers publike documenten van elkaar bekijken en bewerken.
    Het toekennen kan door het selectievinkje bij de Gebruiker bij de Gebruikersgroep in te schakelen.
    Het vinkje kan pas ingeschakeld worden nadat er is gekozen voor bewerken (knop Bewerken of F2).
    Matrix.Drive Gebruikersgroepen Stap2
  3. Ken aan de Gebruikers die publieke documenten mogen verwijderen de Gebruikersgroep "PUBLIC_DELETE" toe.
  4. Sluit het bewerken af (knop Bewerken of F2).

Gebruik je ook MatrixProject MES dan is het vooral van belang dat de Matrix.Drive Gebruiker die wordt gebruikt door de MES service (meestal is dit de Gebruiker "workstation_service") ook lid is van de Gebruikersgroepen om bestanden te bewerken.

Er kunnen natuurlijk ook Gebruikersgroepen per afdeling aangemaakt worden.
Bijvoorbeeld een groep voor alle calculators en een groep voor alle werkvoorbereiders zodat de rechten per afdeling ingericht kunnen worden.

Matrix.Drive Gebruikersgroepen

Matrix.Drive Gebruikersgroepen