FAQ licentie activeren

Tijdens het activeren van licenties kunnen storingen optreden. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken:

Software lock & hardware lock

Licenties van de Matrix Software kunnen geregeld zijn via software lock (autorisatiecode) of via een hardware lock (USB sleutel, ook wel key of dongle genoemd). Het wisselen tussen de 2 typen licentievormen gaat via de instellingen in het dialoog waar de licentie gactiveerd moet worden. Na het kiezen van "Instellingen" verschijnt het volgende dialoog:

soft hard lock settinghard lock

• Door middel van de instelling Softlock of Hardlock kan gekozen worden of er sprake is van een softwarematige licentie (autorisatiecode) of een hardwarematige licentie (USB dongle)

Softlock

• Netwerk: betreft een Software Multi User (SMU) licentie, die op een licentie server geactiveerd wordt.
  • Adres licentieserver: het IP-adres of de DNS-naam van de server waarop de licentieserver geïnstalleerd is.
  • Lokaal: betreft een Software Stand Alone (SSA) licentie, die op de PC zelf geactiveerd wordt.
  • Activeren: Er verschijnt een dialoog waar de autorisatiecode ingevoerd kan worden. Tijdens het activeren wordt er via poort 5094 verbinding gemaakt met de licentieserver bij Matrix Software. Bij verbindingsproblemen, zie de FAQ over de firewall.
  • TCP en UDP Poorten voor benaderen server vanaf de client 5093 en 5099.
  • Vingerafdruk: is voor support doeleinden via de Matrix Servicedesk.
  • Opschonen: is voor support doeleinden via de Matrix Servicedesk.

Hardlock

• Sentinel SuperPro: actuele en ondersteunde type van alle hardware dongles
  • Overige typen: verouderde typen sleutels die niet meer ondersteund worden, maar nog wel in gebruik kunnen zijn.
  • Netwerksleutel: aanvinken indien er sprake is van een netwerksleutel.
  • Adres licentieserver: het IP-adres of de DNS-naam van de server of PC in het netwerk waarmee de netwerksleutel verbonden is.
  • Serienummer SuperPro: het unieke 4-cijferige serienummer van elke hardlock. Dit nummer staat op het label van het hardlock.

Firewall instellingen

De software lock licentie (activatiecode) maakt eenmalig via internet verbinding met de licentieserver van Matrix Software. Stel hiervoor de firewall instelling zodanig in dat de activatie via poort 5094 naar de URL: activation.matrix-software.nl plaats kan vinden.

Zie verderop deze pagina het hoofdstuk Firewall probleemoplossingen.

Tijdzone

Zorg ervoor dat de datum op uw eigen locatie dezelfde is als de datum op het moment van aanvragen/ontvangen van de licentie vanuit Nederland. De tijdzone van de Matrix Software licentieserver bevindt zich in GMT+1.

Nieuwe hardware

De software lock is versleuteld met meerdere unieke nummers van hardwarecomponenten van de computer of de server. Als één van de hardwarecomponenten wordt gewijzigd, kan dat tot gevolg hebben dat de licentie niet meer functioneert. Neem dan contact op met de Servicedesk van Matrix Software. Bel naar +31 (0)88 5678 123 of mail naar matrixframe@matrix-software.nl

Nieuw besturingssysteem

Indien het besturingssysteem opnieuw wordt geïnstalleerd en het systeem krijgt dezelfde computernaam en de hardware is niet gewijzigd, dan kunt u de originele Autorisatiecode opnieuw gebruiken. Als u een nieuwer besturingssysteem installeert dan is originele Autorisatiecode niet opnieuw te gebruiken. Als uw originele Autorisatiecode niet werkt, neem dan contact op met de Servicedesk van Matrix Software. Bel naar +31 (0)88 5678 123 of mail naar matrixframe@matrix-software.nl

Verplaatsen USB dongles

De licentiegegevens van een hardware lock (USB dongle) worden opgeslagen in de USB dongle zelf. Zodra deze dongle op een andere computer of server aangesloten wordt, is de licentie direct via de andere computer beschikbaar. De licentie activatie procedure hoeft hiervoor niet opnieuw te worden doorlopen.

Firewall probleemoplossingen

Allereerst, wees ervan verzekerd dat alle software geinstalleerd is als administrator.

Firewall problemen kunnen veroorzaakt worden door de PC Firewall maar ook door een Network Firewall. Om de verbinding met de Matrix licentieserver te controleren, can het "ping" commando worden gebruikt naar: activation.matrix-software.nl (IP adres = 77.60.241.186)

Start de opdrachtprompt via de toesten windows+R of door de Windows start knop aan te klikken en te typen: "cmd".
Typ: “ping 77.60.241.186” + enter

cmd

Als er geldige ping resultaten volgen, zou activeren mogelijk moeten zijn.

Als er ongeldige ping resultaten volgen, dan dient de firewall op de PC en/of het netwerk correct ingesteld te worden.

Voor de firewall instellingen van het netwerk: neem contact op met de systeembeheerder

Voor de firewall instellingen van de PC kan onderstaande procedure worden gevolgd:

Firewall instellingen PC

Ga naar "Firewall- en netwerkbeveiliging" en selecteer “Geavanceerde instellingen”:

ping

Selecteer “Regels voor uitgaande verbindingen”:

ping

Selecteer “Nieuwe regel…”:

ping

Voeg een nieuwe regel toe die lokale poort 5094 opent. Hierna zou het mogelijk moeten zijn om toegang te krijgen tot de licentieserver. Om dit te controleren kunt u opnieuw pingen volgens de eerdere procedure.