Import Tekla

MatrixMetaal import vanuit Tekla Structures

Sinds MatrixMetaal Calculatie versie 4.0-SP5 is er een nieuwe module toegevoegd voor het importeren van materialen uit Tekla Structures. Je maakt het exportbestand in Tekla eenvoudig met het rapportsjabloon Export_MatrixMetaal_vanuit_Tekla.csv.rpt dat je na installatie van MatrixMetaal aantreft in de map C:\ProgramData\Matrix Software\MatrixMetaal 40\Data. Wil je niet je hele model in Matrix importeren omdat het werk bijvoorbeeld is opgedeeld in deelopdrachten, dan kun je daar binnen Tekla selecties voor maken. Je kunt daarna in MatrixMetaal onder Bestand -> Import -> Tekla je CSV-bestandje importeren. Dat kan op verschillende manieren.

Offerte

De tekenaar importeert een IFC van de aannemer en je weet eigenlijk meteen grofweg hoeveel materiaal er in het project zit. Het is handig als je die informatie meteen kunt overnemen in je offertecalculatie. Het is meestal praktisch om alleen de losse onderdelen te importeren zodat je in een bepaald (sub)element een platte lijst met materiaal krijgt. Je kiest in de import dus voor de optie: “Alleen possen”. Achteraf kun je een deel van het geïmporteerde materiaal nog gemakkelijk naar een ander element verplaatsen, mocht dat nodig zijn.

import_Tekla

In bovenstaand afbeelding zie je dat je voor bepaalde artikelen aliassen kunt aanmaken. Daarmee voorkom je dat voor MatrixMetaal onbekende omschrijvingen als afwijkend artikel worden geïmporteerd. Wij hebben de meest gangbare aliassen al voor je aangemaakt.

Opdracht

In de opdrachtfase wil je natuurlijk ook graag weten hoeveel materiaal er uiteindelijk in je project zit. De tekenaar heeft intussen precies bepaald hoeveel kop- en voetplaatjes er nodig zijn en ook precieze afmetingen zijn intussen bekend, de status van het tekenwerk is definitief. Maar nu kies je voor de optie “Fasen en merken” zodat je geen platte lijst binnenkrijgt maar een nette gestructureerde lijst waarin alle materialen in het juiste sub-elementje/mapje zijn ondergebracht.

import_Tekla

Vervolg in MatrixMetaal Project

Gebruik je ook onze ERP software MatrixMetaal Project, dan zie je de geïmporteerde merken op deze manier terug in je opdracht:

import_Tekla

En dan kun je in de software direct een vergelijk maken tussen de werkbegroting en de voorcalculatie:

import_Tekla

Je ziet aan de oranje getallen meteen waar de overschrijdingen zitten t.o.v. de voorcalculatie die aan de offerte ten grondslag heeft gelegen. Grote kans dat er dus meerwerk in dit project zit waar misschien een factuur voor gemaakt kan worden. Als je doorgaat met dit project dan zijn deze geïmporteerde materialen uit de opdrachtcalculatie ook de basis voor een aantal andere dingen:

• Nesten in leverbare lengtes (b.v. handelslengtes)
  • Inkopen van deze leverbare lengtes
  • Reserveren van lengtes uit voorraad
  • Leveren van merken met een vrachtbrief erbij
  • Bewaken van de kosten tijdens de realisatie (inkoopfacturen en verbruikte voorraad)

Naast de Import Tekla bestaat er o.a. ook een Import Advance Steel. Die kan precies hetzelfde en bestaat al weer een paar jaar.

Heb je vragen over de installatie of het gebruik van MatrixMetaal, neem dan contact op met onze helpdesk.

Dat kan per telefoon 088 - 5678 123 of per e-mail matrixmetaal@matrix-software.nl